Mediation bij familieruzie

In elke familie is wel eens wat: een verkeerd gevallen opmerking, iemand die zich achtergesteld voelt. Dat hoort ook wel een beetje bij families, meestal lost het zich wel weer op of leggen we ons er bij neer ‘dat hij of zij nu eenmaal zo is’. Soms is het niet zo gemakkelijk, of speelt er onderhuids veel meer dan te zien is, misschien al jaren lang. Families die uit elkaar vallen, broers en zussen die elkaar liever niet zien. Veel en vaak groot verdriet. Bij bijvoorbeeld de gezamenlijke zorg voor een ziek familielid of bij het verdelen van een erfenis, komen dergelijke (sluimerende) conflicten vaak ‘ineens’ naar buiten. Voor je het weet heb je een familieruzie.

Zien wat je wilt zien

Het blijkt dat we over onze familieleden redelijk vaststaande ideeën hebben. De broer die als kind heel onhandig was, is dat in de ogen van zijn familieleden 30 jaar later nog steeds. En de zus die altijd bang was als kind, net zo. Bij familie nemen we vaak niet de moeite om onze beelden af en toe eens te controleren, want we weten toch hoe iemand is? We kennen hem of haar al zo lang. Ook blijkt dat dingen die in de jeugd gebeuren, vaak jarenlange sporen en frustraties nalaten, vaak zonder dat anderen dat weten. Allerlei vaak onuitgesproken meningen en gebeurtenissen spelen als het spannend wordt een rol.

Je blijft toch familie

Je familie laat je niet vallen. Jullie kennen elkaar al lang en hebben veel leuke en goede tijden doorgemaakt samen, en bent elkaar tot steun geweest. Ook al kun je je daar soms helemaal niks meer bij voorstellen. Toch wil je graag dat het weer wordt zoals toen, of in het beste geval, dat de onderlinge verhoudingen zo zijn, dat je weer gewoon met de familie samen kunt zijn zonder dat er meteen weer ruzie is.

In gesprek

Als mediator kan ik jullie helpen wél het gesprek te voeren. Om ruimte te scheppen, naar elkaar te luisteren en inzicht te krijgen in elkaars werkelijkheden. Van daaruit kunnen jullie bouwen aan een situatie waarin respect en begrip de basis zijn om afspraken te maken. Afspraken over hoe je samen verder gaat of afspraken over hoe je samen iets af kunt ronden. Met zelfvertrouwen en vanuit een positieve houding.

Neem contact op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek!